minden amit a teal szervezetekről tudni érdemes

információáramlás

Ez a cikk azt mutatja be, hogy a történelmi fejlődés során kialakult különböző menedzsment megközelítések és szervezeti formák miként használják az információt és milyen információáramlási folyamatokat működtetnek.

Történelmi áttekintés

Minden történelmi szakasz kialakította a saját információáramlási folyamatait:

Red (vörös) szervezetek

A Red szervezetekben az információt és az információ áramlását a legnagyobb hatalommal rendelkezők kontrollálják, hogy manipulálni tudják az alattvalóikat. Az információt kontrollált módon történetek, parancsok, fenyegetés, megvesztegetés és kémkedés útján osztják meg. A vezető birtokolja mind magát az információt, mind a kommunikációs eszközöket, hogy ezáltal függőségben és irányítása alatt tartsa az embereit. Ezen körülmények között az információ igazságtartalma kevéssé fontos, hiszen esetenként többet lehet nyerni egy jól megválasztott hazugsággal, mint az igazság elmondásával. Így az emberek többnyire csak a saját személyes érdekeiket szolgáló információkat osztják meg másokkal.

teal_voros_teal_szervezetek_teal
teal_amber_tea-_borostyan_teal_informacio_teal

Amber (Borostyán) szervezetek

Az Amber szervezetekben már sokkal nagyobb szerepe van az információáramlásnak. Egy bizonyos mértékig elfogadott a logikus érvelés és a különböző nézőpontok ütköztetése, de továbbra is viszonylag sok megkérdőjelezhetetlen felsőbb igazság van, melyek korlátozzák a valós információk megosztását. Le van szabályozva, hogy egy adott információ felett milyen pozíciót betöltő egyének rendelkezhetnek. A piramisszerű merev szervezeti struktúrákban a felülről lefelé irányuló információáramlás a jellemző. Egyre fontosabb az objektivitás, a megszokott megoldások mellett már az újszerű ötletek is megjelenhetnek, sőt a felettesek véleményével is lehet egy bizonyos mértékig vitatkozni, de a döntéseiket és iránymutatásaikat el kell fogadni, ellenkező esetben fennáll a büntetés veszélye.  

Orange (Narancssárga) szervezetek

Az Orange szervezetekben az információ elsődleges szerepe az irányítás és az előrejelzés támogatása. Ezen szervezetek mottója: Annál jobb, minél több információval rendelkezünk! Ezen szervezetek működését legjobban a "Gép" metaforával írhatjuk le. Az információkat a rendszerek feldolgozzák és egy irányítópulton megjelenítik. Minél magasabb szervezeti szintről származik egy információ, annál nagyobb az értéke. 

teal_narancssarga_teal_informacio_teal
teal_zold_teal_szervezetek_teal_informacio_teal

Green (Zöld) szervezetek

A Green szervezetekben az információ az értékeket és az emberek motiválását szolgálja. Az információáramlás a nyitott könyv elven alapul, ahol minden érintettől érkező információt azonos súllyal kezelnek. Azonban azt a szervezeti hierarchiában elfoglalt pozíció szabályozza, hogy ennek a nyitott könyvnek ki mely fejezeteihez férhet hozzá, viszont a magasabb pozíciókban lévők már nem kizárólag az irányításra koncentrálnak, hanem az emberek meghallgatására, fejlesztésére és motiválására. Ezen szervezetek működését a "Család" metafora írja le leginkább: ahol az eseményeket bensőséges hangulatban beszélik meg. 

Teal szervezetek 

A Teal szervezetek minden információt mindenki számára elérhetővé tesznek. Nincsenek titkok és az információ szabadon áramolhat minden irányba. Bárki bármilyen információhoz hozzáférhet mindenféle korlátozás nélkül - ez az egyik alapelve az önszervező szervezeteknek. Az előbbi elv a szervezeti működéssel kapcsolatos információkra vonatkozik, a személyes információkat itt is bizalmasan kezelik. Ha nem egyértelmű, hogy egy adott információ tartalmaz-e olyan személyes elemeket, amelyek bizalmas kezelést igényelnek, akkor ezt a kérdést átlátható módon és nagy gondossággal vitatják meg. A pletykák nem elfogadottak ezekben a szervezetekben, és a nagyfokú átláthatóság miatt nincs is igazi igény rájuk. 

Teal alapelvek és gyakorlatok

Környei Imre

Környei Imre

Tanácsadó


e-mail