Amit a TEAL szervezetekről tudni érdemes

Impulzív-Vörös paradigma

teal_voros_paradigma_szakaszai_teal

A vörös paradigma szakaszai 

Reaktív-Infravörös paradigma 

Létrejötte i.e. 100.000-50.000 közé esik, amikor az emberek kisebb családi közösségekben éltek gyűjtögető életformát folytatva. Az ego még nem alakult ki, s az emberek még csak korlátozott mértékben voltak alkalmasak összetettebb kapcsolatok kezelésére. Sem igazi munkamegosztás, sem hierarchia nem jellemző ezekre a közösségekre, így néhány tíz főnél nagyobb közösségek még nem tudtak hatékonyan működni, fennmaradni. 

Mágikus-Magenta paradigma 

15.000 évvel ezelőtt alakult ki, egyfajta átmenetet képezve a kisebb családi közösségek és a néhány száz főt számláló törzsek között.Az ego már kialakult, de az ok-okozati összefüggéseket még alig érti, így a kor embere számára a világ még tele van szellemekkel és mágiával. 

Impulzív-Vörös paradigma 

Körülbelül 10.000 évvel ezelőtt jelent meg, s tette lehetővé az első kis fejedelemségek létrejöttét. Az emberek rendelkeznek az "én" fogalmával és a többiektől már teljesen elkülönülő, önálló lényként tekintenek magukra. Ez a felismerés elég félelmetes: ha csak egy kis rész vagyok, akkor könnyen érhet baj, s akár meg is halhatok. A világ egy veszélyes hely, ahol a túlélés azon múlik, hogy az adott egyén mennyire erős és bátor, hogy mekkora hatalma van. Ha erősebb vagyok nálad, akkor az én szükségleteim, érdekeim fognak érvényesülni; ha te vagy erősebb nálam, akkor alávetem magam a hatalmadnak, s remélem, hogy meg fogsz védeni. Az érzelmek kifejezése még elég primitív, többnyire dühroham vagy erőszak formájában jelenik meg. Az egyének még nincsenek tudatában mások érzéseinek és időérzékelésük is főleg jelen központú, azonban néhány egyszerűbb stratégiát (hatalom, manipuláció, behódolás) használnak a jövő alakítására. Felfedezik az egyszerűbb ok-okozati kapcsolatokat, de a világot még leegyszerűsítve (jó-rossz, fekete-fehér) látják.
Az ego kifejlődése lehetővé tette a munkamegosztást és a hierarchiát, azaz vannak vezetők és beosztottak. A tevékenységeket feladatokra bontják, melyek közül sokat a leigázott szomszédos népek foglyaival lehet elvégeztetni, s így kialakul a rabszolgatartás. S mindezek hatására már akár több tízezres közösségek is tudnak ezen elvek mentén működni.
Az Impulzív-Vörös paradigma még ma is megfigyelhető, egyrészt a törzsi társadalmakban, másrészt olyan környezetben, ahol az erőszak nagyon intenzíven van jelen, például: háború sújtotta területek, börtönök és leszakadt városrészek.


Powered by iCons-Hungary